2016. sze 04.

Hellopay - szórakozás készpénzmentesen

írta: Kapunyitás
Hellopay - szórakozás készpénzmentesen

Most hétvégén került megrendezésre a Millenárison a Beer, Burger, Barbecue Fesztivál, ahol készpénzzel nem, csak paypass-os bankkártyával vagy Hellopay kártyával lehetett fizetni. Itt találkoztam először ezzel az utóbbi, a tavalyi Budapesti Pálinkafesztiválon bemutatott és bevezetett megoldással.

Ennek röviden a lényege, hogy az eseményen kiválaszthatsz egy ilyen kártyát, (természetesen nem ingyen, a kártyának 500 forintos díja van), és feltöltheted a kívánt összeggel. Innentől pedig ennek a használatával fizethetsz azokon az eseményeken, fesztiválokon vagy állandó szórakozóhelyeken, ahol erre lehetőség van.

Ezeknek a listáját a cég honlapján meg lehet találni: https://www.hellopay.hu/
Állandó elfogadóhelyként szerepel több ismert szórakozóhely is, mint például a Budapest park vagy Morrisons 2. 

Ha megvan a kártya, akkor két lehetőséged van: vagy beregisztrálod, vagy nem. Ha beregisztrálod a kártyádat az interneten, akkor onnantól az véglegesen a tiéd, annak minden előnyével és hátrányával. Nyomon követheted a kiadásaidat, letilthatod a kártyát, ha esetleg elhagynád. Ellenben nem válthatod vissza, így az 500 forintos kártyadíjat nem kaphatod vissza.

Abban az esetben, ha nem regisztrálod be a kártyádat, akkor azon a rendezvényen, ahol kiváltottad lehetőséged van távozáskor visszaadni a kártyát, és ők visszafizetik a rajta maradt pénzösszeget és a kártya 500 forintos díját, de csak akkor, ha az alábbi két feltétel teljesül:

  • sértetlenül adod vissza a kártyát
  • csak azon a rendezvényen teheted meg, ahol kiváltottad, és csak ennek a rendezvénynek a végéig, azután erre már nincs lehetőséged

A kártya feltöltésére a megadott pontokon készpénzzel és bankkártyával is lehetőség van (mindenhol van erre lehetőség, ahol kiváltható a kártya), azonban utóbbinak „kezelési költsége” van, amely a feltölteni kívánt összeg 2%-a. A rajta maradt pénzt pedig szintén a megadott pontokon (szórakozóhelyek, rendezvények, vagy az állandó visszaváltópont) lehet visszakérni, az utolsó tranzakciótól számított 180 napon belül, utána az összeg elveszik.

Egy további érdekesség kapcsolódik még a Hellopay nevéhez, méghozzá a borravalóadásának lehetősége kártyás (a saját kártyájuk vagy bankkártya esetében is) vásárlás esetén. Ugyebár erre nem mindig van lehetőség (sőt, eléggé kevésszer), azonban ők létrehoztak egy olyan rendszert, amellyel fizetés előtt megadhatod, hogy mekkora borravalót szeretnél adni. Ezt egy csúszka segítségével adhatod meg, a fizetendő összeg ismeretében. Ez 0-20% között állítható, és alapesetben az itthon áltagosan elfogadott 10 százalékra van állítva, szóval erre jó odafigyelni, még mielőtt odaérintenéd a kártyádat a terminálhoz, fizetés céljával.

Ha jól vettem észre, az eladók nem látják azonnal, hogy mekkora borravalót állítottál be, bár ez nem biztos. De ha nem érzed úgy, hogy olyan kiszolgálásában volt részed, amiért járna némi „jutalom”, akkor nyugodtan állíthatod 0%-ra a csúszkát.

Összefoglalásul leírnám a termék előnyeit és hátrányait, kezdve a pozitív oldalával. Egyrészt teljesen jó megoldás arra, hogy ne bankkártyával fizessünk ilyen helyeken, ezzel is elkerülve annak a lehetőségét, hogy bankkártyánk adatai illetéktelenek kezébe kerülnek. Továbbá jó, hogy nyilvántartható, hogy mikor mennyit költöttél, és mivel csak a befizetett keretet van lehetőségünk felhasználni, ezért nem verhetjük a megengedetnél nagyobb kiadásba magunkat egy szórakozóhelyen, illuminált állapotunknak köszönhetően. Jó, hogy vissza lehet váltani a kártyát, csak kár, hogy ennek a módja szűkös, bár megértem az okát. És szinten üdvözölendő, hogy ha tetszett a kiszolgálás, akkor borravalót is lehetőségünk van adni.

A másik oldalon viszont pont ez áll. Egyrészt lehetne figyelemfelkeltőbb ennek a lehetősége, mert lehet, hogy sokan nem veszik észre, csak odaérintik a kártyát és fizetnek. A rendezvényen minden eladó felhívta a figyelmemet a borravaló lehetőségére, és hogy alapból 10 százalékra van állítva, de azért nem vagyok benne biztos, hogy ezt mindig minden esetben megteszik, vagy hogy a negyedik ital után az ember feldolgozza-e az információt, vagy csak fizetni akar gyorsan. Másrészt azáltal, hogy alapból egy megadott százalékra van állítva, számomra azt üzeni, hogy a kitalálók talán kicsit szándékosan is az emberek figyelmetlenségére próbálnak játszani (tudom, hogy máshogy működik a bankkártya a Hellopay kártya esetén a fizetés, de akkor is). Átláthatóbb megoldásnak gondolnám, ha a képernyőn megjelenne egy kérdés, hogy „Szeretne-e borravalót adni a kiszolgálónak?”, és "igen" esetén a jelenleg is használatos 10 százalékos képernyő ugrana fel. Így a fizetés sebessége nem lassulna észrevehetően, viszont mégis meglenne a „tiszteletmutatás”, hogy nem kihasználni szeretnék az emberek esetleges figyelmetlenségét.

Számomra egyébként szimpatikus a megoldás, hogy az ember készpénzmentesen szórakozhasson, és lássa másnap, mire mennyit költött. Remélhetőleg a projekt nem fullad ki hamarosan, és hosszútávon is működőképes lesz. De ha nem általuk, akkor megcsinálja valaki más.

Szólj hozzá

fesztivál innováció beer burger borravaló paypass hellopay