2017. jan 11.

Pénzügyi tudatosság

írta: Kapunyitás
Pénzügyi tudatosság

Koin

Én személy szerint megközelítőleg egy éve kezdtem el, mondjuk úgy, „tudatosabban kezelni a pénzügyeimet”. Előtte is nagyjából volt fogalmam, hogy mennyit költöttem egy adott hónapban, azonban pontosan nem tudtam volna megmondani, valamint az sem volt világos, hogy ennek mekkora részét fedezte a havi bevételem. Kapóra jött, hogy hallottam egy magyar alkalmazásról (nem csupán nyelvi szempontból, hanem a fejlesztőket tekintve is magyar), a Koinról.

koin.PNG

Egy kicsit azonban térjünk vissza a bejegyzés címére; pénzügyi tudatosság.

Nem szeretnék nagyon belemenni abba, hogy mennyire nem vagyunk pénzügyileg tudatosak manapság, és ez hazánk nagyrészére igaz, sokkal inkább szeretném megírni, hogy miért jó, ha odafigyelünk a pénzügyeinkre, illetve, hogy hogyan tehetjük ezt meg.

A legelső lépés, és ahogyan a bevezetőben is említettem, én is ezzel kezdtem, hogyha elkezdjük vezetni a kiadásinkat, bevételeinket. Erre megoldás lehet egy kockás füzet, vagy excel tábla, vagy éppen a fent említett Koin alkalmazás, vagy bármi hasonló. A lényeg, hogy valahogyan vezessük a tételeket, és lássuk hónap végén, hogy mire mennyit költöttünk, kijöttünk-e a havi bevételünkből, vagy hozzá kellett nyúlnunk a tartalékunkhoz, rosszabb esetben hitelhez/kölcsönhöz kellett folyamodnunk.

Ebben nyújthat nagy segítséget nekünk a Koin nevű alkalmazás, amely legnagyobb előnye, hogy akár a pénzköltést követő másodpercben „könyvelhetjük” a programban, hogy milyen kategóriában, milyen címszóval költöttünk el pénzünkből. A program használata piszok egyszerű, és mivel tényleg azonnal fel tudunk vinni egy-egy tétel, nem felejtődik el, szemben azzal, ha este szeretnénk beírni a füzetünkbe vagy az excel táblánkba. De ha mégis ezt szeretnénk tenni, akkor online felületen keresztül a laptopunkról is megtehetjük mindezt.

igy_vihetunk_fel_teteleket.png

Kiadásainkat és bevételeinket kategóriába sorolhatjuk (természetesen létre lehet hozni sajátot is), és folyamatosan követhetjük, hogy hogyan áll aktuálisan a kasszánk. Hónap végén pedig diagramok segítségével elemezhetjük a felvitt adatokat. De akár excelbe is exportálhatjuk, és készíthetünk különböző kimutatásokat.

hogy_mennyi_maradt_meg.png

És ez az egyik legfontosabb pont, hogy miért éri meg folyamatosan vezetni a pénzügyeinket. Azért, mert visszajelzést kapunk azzal kapcsolatban, hogy egy adott kategóriára/termékre/szolgáltatásra mennyi pénzt költöttünk egy időszakban, és ennek alapján elgondolkozhatunk rajta, hogy ez valóban megéri-e számunkra, vagy jobb lenne inkább változtatni.

a_vegen_pedig_kulonbozo_diagramokon_elemezhetjuk_az_idoszakot.png

Természetesen emellett ott van az az egyértelmű előny, hogy bármikor vissza tudjuk nézni a tételeket, számszerűen látjuk a mérlegünket, és ehhez hasonlók.

De én személy szerint tavaly januárban döbbentem rá, hogy mennyi pénzt szórok, vagyis most már inkább szórtam el, üdítőkre. Mindamellett, hogy piszok drágák, még csak nem is az egészséges fajtákat ittam literszámra. Minek után a program segített kiszűrni, hogy erre túl sok pénzt költök el, és még nem is egészséges, tehát felnyitotta a szemem, tudtam, hogy min és hogyan lehet változtatni.

Azonban ezek után többet akartam, és ehhez sajnos nem nyújtott megfelelő lehetőségeket a program. Hiába szerettem volna több számlát kezelni (például készpénz és bankkártya), erre akkoriban nem volt mód. Emellett pedig szerettem volna meghatározni, hogy egy-egy kategóriára (például „Ebéd”) mennyit költhetek el egy hónapban, de sajnos ebben sem volt akkoriban a legjobb eszköz a fenti program, ezért új segédeszköz után kellett néznem, amelyről a következő hasonló témájú bejegyzésben lesz szó.

(Azért a múltidő, mert azóta viszont a programot nem használtam mélyebben, ezért nem tudom, hogy bekerültek-e a fent említett lehetőségek.)

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem, ha esetleg kérdésed, észrevételed lenne, kíváncsian várom!

Összefoglalás

+ könnyen használható program

+ magyar nyelvű

+ akár azonnal fel lehet vinni a tételeket

+ több platformról is elérhető (telefon, laptop, stb)

- nem tud több számlát kezelni

- nincs benne tervezhetőség

 A bejegyzés második része, folytatása itt található.

Szólj hozzá

innováció pénzügy applikáció pénzügyi tudatosság Koin