2017. jan 17.

WYZE.ME

írta: Kapunyitás
WYZE.ME

A pénzügyi tudatosság jegyében írt első bejegyzésre, amely a Koin-ról szólt, több komment is érkezett, és ezek között a kiadásaink „automatikus könyvelése” volt az egyik első, illetve több választ is kiérdemlő hozzászólás.

ikon.PNG

Ehhez kapcsolódóan szeretném pedig bemutatni a WYZE.ME kiadás nyilvántartó programot, amelynek az a legfőbb húzó ereje, hogy nem kell a kártyás vásárlásaidat egyesével felvinned egy programba (excel, Koin, YNAB), hanem belépve a fiókodba, automatikusan letölti a pénzmozgásodat, és megpróbálja az előzményeket figyelembevéve bekategorizálni őket.

Ez nagyon jól hangzik, csak aztán itt jön a buktató, sajnos. Ahhoz, hogy ezt meg tudja csinálni, hozzáférést kell adnunk a netbankunkhoz. Úgy bizony, valami olyat kér tőlünk a program, amit egyrészt mindenki elsőként mond, hogy ne tegyünk, másrészt mi magunk is érezzük belül, hogy ez szembe megy az elképzeléseinkkel. Így hát, a sok „ne nyomd meg a piros gombot” felírat hatására, megnyomtam a piros gombot, és kipróbáltam szolgáltatást, hogy be tudjam nektek mutatni.

Természetesen a honlap felhívja a figyelmet arra, hogy ez a megoldást bármennyire is idegennek tűnik, biztonságos, mert olyan kommunikációs csatornákat használ, amelyek védettek és amelyet a bankod weboldala is használ. Na meg arra, hogy ahhoz, hogy tranzakciót tudjon indítani, amúgy is a telefonunkra érkező SMS aláírásra lenne szükség. Szóval próbálják a kitalálók is megnyugtatni az érdeklődőket, hogy nem lesz itt baj.

Vágjunk is bele a tesztelésbe. A regisztráció a jelenlegi szokásoknak megfelelően percek alatt megvan, itt meg kell adni, hogy mely banknál vezetjük a számlánkat, és hogy akarjuk nevezni. Ez pedig egy fontos lépcső a program használatának szempontjából, mert „csak” az alábbi magyar bankok esetében van lehetőségünk (ebben a pillanatban, a háttérben a fejlesztések nyilván zajlanak) használni: OTP, Erste, Raiffeisen, K&H, Unicredit, MKB és Gránit bank. Ha ezzel megvagyunk, letöltődik egy kliensprogram, amelyet fel kell telepítenünk, és ezentúl, amikor megnyitjuk a honlapot és bejelentkezünk, ez a kliensprogram fog nekünk segíteni a netbankunkból letölteni az adatokat. És igen, éppen ezért ebben a programban kell megadnunk a netbankunkba való belépési adatainkat.

Ezután 1-2 percig szinkronizál a rendszer, és már láthatjuk is a tranzakcióinkat. Itt rögtön van lehetőségünk kategorizálni az egyes tételeket, amit a rendszer előttünk már megtesz, itt viszont felülbírálhatjuk, ha szeretnénk. Egyszerűen csak behúzzuk a tételt a megfelelő kategóriába, és onnantól a program is így fog tenni. Ahogyan a lenti bemutató videóban is mondja a példa, ha benzinkúton csak élelmiszert vásárolsz, mert autód nincs, akkor hogy ne üzemanyagköltségnek könyvelje a program, húzd át az élelmiszerhez, és kész.

De egyébként egész jól megtalálja az egyes tételek helyét az alkalmazás, például, ha látja, hogy a Lidl-ben vagy a Reál-ban vásároltam, akkor beteszi az Élelmiszer/Bolt kategóriába a költségeket. A DM-ben történt vásárlásokat berakja a Szépségápoláshoz, és így tovább. Azért találkoztam hibával is benne, de állítólag a rendszer tanul, és ha egyszer megmutatjuk neki, hogy tartozik egy tétel, akkor a későbbiekben ennek megfelelően jól fogja csinálni az automatikus elhelyezést. Éppen ezért érdemes ezeket jól megcsinálni, hogy később egyre kevesebb dolgunk legyen ezzel.

tetelek.jpg

A készpénzfelvételt tranzakciókhoz teszi a program, és automatikusan be is rakja a készpénzes pénztárcába, ahol viszont már természetesen kézzel kell felvenni a tételeket, hogyha valahol nem kártyával fizettünk. Egyébként ezt egészen könnyen megtehetjük, más programok hasonlóan.

Sőt, ami elvileg érdekesség, hogy lehetőségünk van banki tranzakciót is törölni a tranzakciók listájából. A következő szinkronizálás során pedig felajánlja újra, hogy elhelyezzük ezt, de természetesen itt van lehetőségünk kitörölni. Azonban, ha valaki napi szinten, mondjuk minden este szinkronizálja az adatait, annak ez eléggé bosszantó lesz. Szemben azokkal, akik havonta egy két alkalommal frissítik csak az adataikat, hogy aztán láthassák, mikor mire mennyit költöttek, számukra ez nem lesz túl bosszantó, véleményem szerint.

Természetesen van egy áttekintő oldal, ahol a legfontosabb információkat láthatjuk: zsebek egyenlege, valamint a legnagyobb költségek az adott hónapban. Ezen kívül a tranzakcióinkat is megnézhetjük, és nem meglepő módon böngészhetünk kimutatásokat az anyagi helyzetünkről.

menupontok.PNG

Ez az áttekintés pedig nem rossz, tetszik, pedig alapvetően nincs benne semmi extra, de mégis egész jól használható, és mégis egyszerű. A kiválasztott időszakban az összes költségek felosztja a fő kategóriák között (például: élelmiszer, szórakozás, pénzügyi költségek, stb), és utána ezeket is továbbosztja annak megfelelően, hogy mire költöttünk. Például az Egészség, Szépség főkategórián belül költöttem gyógyszerre, valamint a DM-ben is vásároltam. Szépen látszik, hogy az összes költségünknek hány százaléket teszik ki az egyes fő és alkategóriák, és természetesen bele is kattinthatunk, hogy részletesen lássuk, mikor mire költöttünk ezen belül.

A program bemutató videója, a készítőktől.

Összefoglalásként, nem rossz dolog ez, ha eltekintünk attól, hogy meg kell adnunk bizalmas adatokat, ami egyértelműen negatívum, és sok embert ezzel el is veszíthetnek. Ezen kívül viszont azoknak, akiknek nincs kedvük, vagy kitartásuk folyamatosan pötyögni a tételeket, és az esetek nagyon nagy részében bankkártyával fizetnek, tökéletes megoldás lehet arra, hogy lássák, mire költöttek, hol lehetne csökkenteni a kiadásaikon. Automatikusan kategorizálja az egyes tételeket, ha hibázik és megmutatjuk neki, hogy egy rosszul elhelyezett költségnek hova kéne kerülnie, legközelebb jól fogja csinálni.

De ezen kívül szerintem, nincs jelenleg a rendszerben több, sajnos. Ugyan itt már lehet több számlát (zsebet) használni, a Koin-nal ellentétben, azonban továbbra sincs lehetőség pénzügyi tervezhetőségre, és nem mutatja, hogy állunk ezekhez a tervezett költségekhez képest. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy még a banki adatainkat is ki kell adnunk, sajnos hiába könnyű használhatóság, és az automatikus működés, én ajánlani nem tudnám a programot.

Tény, hogy egy jó ötlet, jó megoldással (egyszerű de jól kinéző felület, a kezeléshez gyorsan hozzá lehet szokni, egy kis használat után), de szerintem egy szűk szegmensen kívül nem sokan fognak áttérni egy már meglévő programról, rendszerről erre. Ez a szegmens pedig egyértelműen azok, akik nem szeretnék vagy nem tudják minden tranzakciójukat beírogatni egy programba/füzetbe/excelbe. De nekik is akkor lehet értelmes alternatíva, ha szinte soha nem fizetnek készpénzzel.

Köszönöm, hogy elolvastátok a bejegyzést, és ha bármilyen kérdés, észrevétel lenne, kíváncsian várom őket! Ha pedig tetszett, akkor a megosztásokat előre is köszönöm!

Szólj hozzá

innováció pénzügy kiadás költség tranzakció számlatörténet pénzügyi tudatosság WYZE.ME