2017. aug 16.

Megtakarítás - LakásTakarékPénztár

írta: Kapunyitás
Megtakarítás - LakásTakarékPénztár

Hazánkban hagyománya van a saját lakás vagy ház birtoklásának, szemben nyugati országokkal. Hogy ez egy jó, vagy rossz felfogás, azt nem most szeretném megvitatni, mindkettő mellett és ellen vannak érvek, de az tény, hogy itthon így szokás. Amiről azonban a jelen bejegyzésben írni szeretnék, az a lakástakarékpénztár vagy rövidítve az LTP. 

Az elmúlt években látjuk az ingatlan és albérlet árak folyamatos emelkedését, ami megnehezíti azt, hogy az embernek lehetősége legyen saját házat vagy lakást vásárolni, főleg hogy a fizetések sok esetben nem követik az ezt az emelkedési ütemet. 

Erre egyfajta megoldást kínálhat a már sok éve bevezetett és kiforrott lakástakarékpénztár, ami a gyakorlatban a pénzünk lekötése, állami támogatás mellett. Mivel mi pedig abban a korban vagyunk, hogy már dolgozunk egy rövid ideje, vagy hamarosan fogunk, és a többségnek valószínűleg nem tudnak a szülők külön otthon vásárolni (ami egyébként talán nem is akkor probléma, de ez szintén egy másik téma lenne), ezért véltem aktuálisnak ennek a bemutatását. 

Ahogyan említettem, gyakorlatilag egy megtakarítási számláról van szó. Tehát az ember havi szinten elhelyez egy bizonyos összeget a szolgáltatója számláján (jelenleg hazánkban 4 ilyen bank/szolgáltató van, aki kínálhat lakástakarékpénztár megtakarítást: Budapest Bank, Erste Bank, Fundamenta, OTP bank), és ezért év végén egy gyakorlatilag elhanyagolható mértékű kamatot kap. Ez a jelenlegi kamatkörnyezetnek köszönhető, talán a későbbiekben változni fog, de most az a helyzet, hogy 1% kamatnak is örülhet az ember (és akkor még nem esett szó a számlavezetés költségeiről)

Az LTP különlegességét az adja, hogy jelenleg minden ilyen megnyitott számla mellé az állam támogatást ad, évi 30%-ot, maximum 72 ezer forint értékben. Ebből kifolyólag, ha az ember maximalizálni szeretné az egy számlára jutó "kamatot", akkor havi szinten 20000 forintot kellene befizetnie LTP címszóval. Ha ennél többet fizetne be az ügyfél (amennyiben erre van lehetőség), akkor sem lesz magasabb az állami támogatás mértéke.

20 000 Ft * 12 hónap * 0,30 = 72 000 Forint

Természetesen lehet kevesebbet is befizetni (általában 5000 forint a minimum havi befizetési lehetőség), akkor is jár az állami támogatás, de szintén a befizetett összeg 30%-a után. 

Ez így pedig már sokkal komolyabb megtérülést jelent, mint az elhanyagolható havi néhány százalék, és természetesen az összegyűjtött állami támogatásokra is vonatkozik a kamatos kamat elve, tehát 5-10 után az az alacsony százalék azért viszonylag szép összeget is jelenthet. 

Mi a hátulütője a dolognak?

Ha a banki termék nevét nézzük, akkor nincs neki igazából negatívuma. Az ember befizeti mondjuk 8 éven keresztül a havi 20000 forintját, majd lakáscélra (vásárlás, felújítás) megkapja ezt az összeget akár egy hitel konstrukció mellett, és kész. 

Ha viszont csak befektetés szempontjából nézzük, akkor a termék sarkalatos pontja az előbbi fejezetben leírtak szerint: csak lakás célra használható fel. Ez lehet lakás/ház vásárlás, felújítás illetve beépített termékek vásárolása (szekrénysor nem, de beépített konyhabútor igen), ezt pedig számlával igazolni is kell tudni, különben az állami támogatást teljes egészében vissza kell fizetni. 

Ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni, mielőtt az ember belevág. De ha egy saját otthon a cél, akkor mindenképpen egy olyan termékről van szó, amelyen érdemes elgondolkozni, akár most is, az élet kapujában.

A termék mellé különböző hitelkonstrukciókat is adnak a bankok; ezekkel természetesen nem kötelező élni, a futamidő lejárta során sem, de ha hitellel szeretne valaki otthonteremtésbe kezdeni, akkor a megtakarítás megfelelő önrésznek számít majd a hozzákapcsolódó hitelhez. Ezek a hitelek illetve a konstrukciók sok tényezőtől függnek, ezért érdemes a személyes tanácsadást kérni, vagy legalább valamely szolgáltató kalkulátorát használni.

Összességében, ha hosszútávon gondolkodsz és 30-40 éves korban szeretnél saját otthont (addigra azért már a gyerekvállalás is aktuális a legtöbbeknél), akkor érdemes lehet elgondolkoznod a lakástakarékpénztár lehetőségén. Tény, hogy a teljes támogatás kihasználásához való havi 20000 forint viszonylag nagy részét képezheti a kezdő fizetésnek, de mint írtam, hosszútávon jó alternatíva. Ha esetleg érdekel, akkor megadhatom a telefonszámát az "én" ügynökömnek, aki nálam volt, csak írj egy emailt a kapunyitasblog@gmail.com címre. További jó dolog, amit tapasztaltam, hogy ezek az ügynökök nem rámenősek, mint egyes MLM csoportoknál; ha meghallgatod a felvezetést, és azt mondod, hogy neked ez nem kell vagy nincs rá lehetőséged, akkor megkérdezik egyszer, hogy biztos vagy-e ebben, és ha igen, akkor megköszönök a rájuk szánt időt, és békénhagynak. Nem tukmálnak erőszakosan, hogy "de, neked ez akkor is kell, és így meg úgy", hanem első szóra elfogadják, ha te nem vagy partner a dologban. Szóval ez ne tartson vissza egy személyes konzultációtól!

Szólj hozzá

állami támogatás megtakarítás öngondoskodás fundamenta lakástakarékpénztár lakástakarék LTP