2018. ápr 25.

Vége a fűtésszezonnak! Végre kevesebbet kell rezsire szánni! Vagy mégsem?

írta: Kapunyitás
Vége a fűtésszezonnak! Végre kevesebbet kell rezsire szánni! Vagy mégsem?

Ebben a jóidőben szerintem már a legfázósabbak is kikapcsolták a fűtést, már amennyiben egyediről van szó. Azonban nem tévedhetek nagyot, ha azt mondom, hogy a téli, hideg hónapokban mindenkinek magasabbak voltak a havi rezsi költségei, pont a fűtés miatt. Így nem csoda, hogy az emberek fellélegeznek, ha végre beköszönt a jó idő, és nem kell 10-20-30 ezer forintokat csak erre a tételre szánni, van annak úgyis jobb helye.

De talán mégsem ennyire „egyszerű” a helyzet, és éppen ezzel kapcsolatban szeretném elmesélni, hogy én hogyan csinálom. Nem nagy dolog, nem is túl komplikált, és biztos vagyok benne, hogy mások is csinálják hasonlóan. Nézzük!

Minden hónapban, téltől vagy nyártól függetlenül, ugyan annyi pénzt szánok és különítek el rezsire. Így sikerült elérnem, hogy télen még a leghidegebb hónapban sem jelentett plusz kiadást a fűtés költsége, mivel az előtte lévő nyári hónapokban szépen lassan felgyűlt annyi tartalék, amely képes volt ezt fedezni. Így bármely számlát is néztem meg, nem jelentett gondot, hogy most honnan fogom előkeríteni a pénzt, tehát legalább ettől nem kellett fájnia a fejemnek.

A gyakorlatban mindez úgy néz ki, példaszámokkal bemutatva, hogy januártól decemberig, minden hónapban félretesz az ember 25 ezer forintot, amit csak a havi számlákra szán. Ebből fizeti a vizet, a villanyt, a gázt, a tévét és minden egyebet. De ebből az összegből biztosan maradni fog, mert ez egy átlagos összes az egész évre levetítve, ezt a maradékot pedig továbbra is elkülönítve kezeljük, mert a téli hónapokban, amikor megnövekednek a fűtéshez kapcsolódó számlák, akkor ebből a felgyülemlett összegből lehet kifizetni a nagyobb összeget.

Ez alapvetően két dolog miatt jó:

  • nem jelent plusz nehézséget a téli fűtésszámla (az elmúlt hónapokhoz képest)
  • egyszerűbb folyamatosan, minden hónapban kicsit több pénzt szánni erre, mint egyszerre sokkal sokkal többet

Ha pedig a számításainkba azt is belevesszük, hogy sokan még a vízről sem minden hónapban, hanem csak minden második hónapban kapnak számlát, akkor még egy érvet sorolhatunk a „rendszer” mellett. Nézzük meg egy grafikonon ezzel együtt.

001.PNG

Zöld színnel látható, hogy minden hónapban ugyan annyit kell félretennünk, nem többet, nem kevesebbet. Kék színt kaptak a havi kiadások, figyelembe véve a téli fűtésszezont, illetve a minden második hónapban jelentkező vízdíjat. Végül pedig szürkével látható az „előtakarékoskodásunk” folyamatos növekedése a fűtés kezdetéig, majd apadása márciusig, amikor teljesen el is fogy a példaszámokkal.

A fenti ötletet, akinek megtetszett, most célszerű elkezdeni, mert január elsején, fűtési időszakban nincs értelme, de most igen. Célszerű az előző év alapján vonni egy átlagot, esetleg rászámolni +5%-ot, kerek egészre felkerekíteni, és onnantól ezt az összeget félretenni. Biztos vagyok benne, hogy van, akinek erre semmi szüksége nincs, és abban is, hogy van, aki nem tudja/akarja majd ezt csinálni, de véleményem szerint könnyebbséget jelenthet sokaknak, főleg a tervezhetőség miatt.

Ha tetszett a bejegyzést, küldjetek egy likeot vagy osszátok meg! :)

Szólj hozzá

tervezés tudatosság fűtés rezsi előtakarékoskodás