2019. jan 09.

Megújult a Gránit Bank telefonos alkalmazása

írta: Kapunyitás
Megújult a Gránit Bank telefonos alkalmazása

A Gránit Bank megújította tavaly a telefonos alkalmazását, első körben az iPhone-t használók számára, de decemberben andoridos mobilokra is megérkezett a frissítés. Nézzük meg, milyen mit hozott a fejlesztés, mert van ám újdonság, amiket már időszerű volt megcsinálni!

gb_logo.PNG

Rögtön újdonság, hogy az alkalmazásba csak az mPin megadása után lehet belépni (eddig csak a limitmódosításnál, zárolásnál volt erre "szükség", az üzeneteket lehetett olvasni enélkül is), ami előnyös az adataink védelme szempontjából, illetve az egyszerűbb belépés érdekében ujjlenyomatos belépésre is van lehetőség, ezt külön kell a beállítások között aktiválni.

Kapásból kiírja az alkalmazás a számlaszámunkat és az aktuális egyenlegünket (ez elvileg a legfrissebb adat, ami lehetséges, a netbank időnként kisebb csúszásban tud lenni), illetve megmaradtak a már jól ismert funkciók:

  • iSMS: push üzenetben megkapjuk az értesítést a tranzakciókról, így nem kerül plusz költségbe az SMS értesítés
  • ATM kereső: ez szerintem egyértelmű :)
  • Lock: egy gombnyomással tudjuk zárolni vagy feloldani a bankkártyánkat, ami nem csak elvesztés esetén lehet hasznos, hanem általános védelemként is
  • Limitmódosítás: néhány pillanat alatt módosítható a háromféle limit, ami a kártyánkhoz tartozik, ráadásul ingyen (ATM limit, POS limit, ONLINE limit)

Ezek eddig is az alkalmazás részét képezték, és nagyszerű megoldások voltak, amit sok konkurens átvehetne, mert manapság ezeknek a dolgoknak (például limit állítás) így kellene működnie, nem pedig úgy, mint mondjuk 10 éve.

  • Számlainformáció

Őszintén szólva nem ugrik be, hogy bármikor is használtam volna ezt a funkciót korábban, így konkrétan nem tudom megmondani, mennyire változott meg ez a rész. Azonban ami biztos, hogy most már részletesen követhetők a tranzakciók, alapból az utolsó 3 tranzakciót látjuk, de megtekinthető a teljes számlatörténet. Továbbá lehetőség van (és szerintem ez mindenképp új funkció) megtakarítási számlát nyitni valamint betétet lekötni. Egy gomb nyomás, és leköthetem a pénzem, vagy megnyithatok egy minimális költséggel rendelkező megtakarítási számlát. A mobilomról. Ennyire egyszerű.

  • Betétlekötés

Az előbb említett lehetőséghez külön gomb is tartozik a főmenüben. Nem tartom túl valószínűnek, hogy valaki mindennap használná ezt a funkciót, de igazából nincs hátrány belőle, hogy itt is megjelenik ez az opció. Természetesen kiválasztható a betét típusa, illetve konkrét link vezet ezeknek az összesítéséhez, ha tájékozódni szeretnénk.

  • Átutalás

Végre! Ha valami nagyon bosszantó volt a régi alkalmazásban, az az átutalás integrált lehetőségének hiánya volt. Persze, belehetett lépni a "mobilos netbankba" és onnan bűvészkedni, de ez nem volt méltó egy olyan bankhoz, amely digitálisnak nevezi magát, és aki elsőként vezette be a "rendes" telefonos fizetési lehetőséget. De most már nem kell többet emiatt sírnunk, lehetőségünk van ebben a menüpontban forint valamint deviza átutalásra, illetve sablonokat is készíthetünk. Kiválaszthatjuk, melyik számlánkról szeretnénk utalni (ha több van), a kedvezményezett nevét megadhatjuk, ha nincs benne az előzményekben, akkor pedig a bankszámlaszámra is szükség lesz. Természetesen meg kell adnunk az összeget, valamint közleményt is írhatunk, de ez nem kötelező. Kiválaszthatjuk, hogy szeretnénk-e menteni a sablonok közé az adatokat, valamint hogy engedélyezzük-e a fedezet elkülönítését. Igazából semmi különleges nincs benne, egyszerű és nagyszerű, pont, amilyennek lennie kell. Szerintem gyorsabb megoldás, mint egy SMS megírása.

Fejlesztési javaslat, hogy kiírhatná az alkalmazás, ha már úgyis mindent tud rólunk, hogy ez az utalás számunkra mennyibe fog kerülni. Úgyis rendelkezik információval a számlacsomagunkról, tehát ez csak egy plusz kényelmi információ lenne számunkra.

  • Pénzügyeim

A végére hagytam a legnagyobb újítást, amihez kevés hasonló van gyári banki mobilos alkalmazásban. Igen, arról van szó, amelyet már sejtünk, vagy hallhattunk. Az alkalmazás automatikusan kategorizálja számunkra a bankkártyával végzett fizetéseinket, és erről kegyetlenül őszintén az arcunkba tolja a kimutatást. Láthatjuk, hogy mennyi pénzt szórtunk el egészségtelen ételekre valamelyik gyorsétteremben, vagy éppen mennyit tankoltunk az autónkba. Természetesen ha valamit rossz helyre tett az alkalmazás, akkor azt lehet módosítani, és elvileg meg is tanulja a program, tehát a későbbiekben ezeket már jól fogja elhelyezni.

Sajnos új kategória, alkategória létrehozására még nincs lehetőség, de remélhetőleg a későbbiekben ezen változtatni fognak. Ettől függetlenül ez egy nagyon jó alternatíva azoknak, akiknek nincs idejük, affinitásuk a költségek rendszeresen felírni és követni valamilyen programban. Első lépésként a tudatosság felé egy remek megoldás, van még benne fejlesztési lehetőség, reméljük ki fogják ezeket használni!

Ti mit gondoltok a frissítésekről? Van hasonló tapasztalatotok?

Szólj hozzá

pénzügy kiadás tudatosság pénzügyi tervezés pénzügyi tudatosság Gránit GránitBank