2017. már 07.

Bankszámla javaslatok diákkorban

írta: Kapunyitás
Bankszámla javaslatok diákkorban

Ebben a bejegyzésben összeszedtem néhány bankszámlát, amely megfelelő lehet nektek diákkorban valamely tulajdonságuk miatt. Nem csak diákszámlákat gyűjtöttem össze, valamint a teljesség igénye nélkül. Természetesen vannak más számlák is, én most ezeket tartottam említésnek méltóra.

bank.jpg

Erste Egyszámla diákoknak

Az Erste bank a hagyományos számláját ajánlja diákoknak, 26 éves korig, természetesen kedvezményesen. Egyrészt nincs sem nyitási költség, sem számlavezetési díj, továbbá 16 éves kor felett ingyen lehet havonta kétszer 150ezer forintig készpénzt felvenni (ez az állam által előírt szolgáltatás). Természetesen a kártyás vásárlásért nem számít fel költségeket a bank, illetve az online ügyintézés megkönnyítéséhez 0 forintért vehetitek igénybe a Netbank, Mobilbank, és Telebank szolgáltatásokat.

Az Erste mobilapplikációja egyébként eléggé rendben van, gyorsan működik, és a legfontosabb funkciók megtalálhatóak benne. Gond nélkül láthatod az egyenleged, az elmúlt időszakban történt ki és bemenő utalásokat, valamint természetesen utalást is lehet indítani a mobilodról, ha szeretnél.

A fentiek mellé lehet kérni diákként az alábbi 3 opció közül egyet, amelyet kedvezményesen ad a bank ügyfeleinek, attól függően, hogy ki melyiket szeretné igénybe venni.

Kérhetitek a korlátlan számú és összegű kedvezményes forintátutalást mobil és netbankon keresztül, amely azt jelenti, hogy 0Ft+0,3% (maximum 6000 forint) díj kerül felszámolásra az utalásunk után, a tárgyhó végén.

Második opció, hogy a korlátlan díjmentes KártyaŐr SMS, amelyben, ahogyan a neve is mutatja, díjmentesen kapjuk meg bank által küldött SMS-eket a bankkártyás tranzakcióink után.

Utolsó opció, hogy dombornyomott kártyát lehet kérni a hagyományos Maestro/Visa Electron helyett, azonos áron. Ez azt jelenti, hogy a dombornyomott Visa Classic és MasterCard Standard bankkártya 7900Ft-os éves díja helyett, ezt az opciót választva csak 4900 forintot kell évente kifizetni a kártyáért. Ez tehát 3000 forint kedvezményt jelent, azonban fontos tudni, hogy alapból ehhez a diákszámlához egy 1990Ft/éves díjjal rendelkező Maestro Diák bankkártya tartozik.

Az átutalásos opció azoknak éri meg, értelemszerűen, akik havonta több átutalást teljesítenek. Az SMS opció az ingyenes Mobilbank mellett nem tűnik, számomra olyan jó ajánlatnak, mivel az alkalmazásban akárhányszor meg lehet nézni az egyenlegünket és a forgalmunkat. A legérdekesebb opció szerintem a kedvezményes árú dombornyomott bankkártya, amely természetesen tartalmazza az utasbiztosítást (a jelenlegi információk szerint), szóval azoknak jöhet jól, akik évente több napot töltenek külföldön, mert a külön biztosítás megkötése hamar eléri a bankkártya felárát.

További információk

CIB ECO bankszámla, diákkedvezménnyel

A CIB bank nemrégiben jött ki az ECO bankszámlájával, amelynek nagy előnye, hogy szinte mindent nulla forintért ad:

  • számlavezetési díj
  • VISA Inspire elektronikus bankkártya első éves díj
  • online átutalási díj
  • csoportos beszedési díj
  • okos értesítések a mobilalkalmazásban

Természetesen nem csupán szívjóságból adják mindezt, feltétele az egésznek, hogy a mindenkori nettó minimalbérnek megfelelő összeg jóváírásra kerüljön a számlán. Illetve, amennyiben valaki 24 éves korig, jogviszonyigazolás bemutatása mellett adják a fenti szolgáltatásokat diákok számára.

Alapvetően ez a bankszámla egészen rendben van, főleg abban az esetben, ha valaki sokat utal, illetve vannak csoportos beszedési megbízásai (telefonszámláját ezzel a megoldással rendezi például). Ilyen esetben egy év alatt sokat meg lehet spórolni.

Fontos részlet azonban, hogy a VISA Inspire elektronikus bankkártyával nem lehet egyértintéssel fizetni, mindenképpen a hagyományos terminált kell használni. Ez abban az esetben lehet hátrány, amennyiben az ember napi szinten vásárol kisebb összegekért. Ilyen esetben érdemes utánanézni, hogy milyen felár ellenében kérhető más bankkártya.

További információk

OTP Junior 18-24

Talán nem túlzás azt mondani, hogy az OTP és annak diákoknak szánt bankszámlája az egyik legismertebb, és az egyik legrégebb óta elérhető csomag. 18 és 24 év között 0 forintért vezetik a számládat a banknál (online egyenleglekérdezés esetén). Ezen kívül az OTP MasterCard Online Junior bankkártyát is 0 forintért adják, ez azt jelenti, hogy sem a kibocsátást, sem évente nem kell érte fizetni.

Ez a bankkártya már PayPass képes, szóval van lehetősége vele egyérintéssel fizetni, de online bankkártyáról lévén szó, nem tartozik hozzá dedikált utasbiztosítás. Természetesen ettől függetlenül lehetőség van vele online vásárolni, olyan helyeken (akár belföldi vagy külföldi), ahol elfogadják a MasterCard kártyákat, de ez szinte mindenhol így van.

A bankkártyás készpénzfelvétel OTP automatából 99Ft+1,49%, azonban idegen automatából eléggé drasztikus, 551Ft+0,6%-os díjat számítanak fel. Ez talán abban a szempontból, nem olyan fájó, hogy OTP ATM-ekkel szinte mindenhol lehet találkozni hazánkban, csak arra kell figyelni, hogy még véletlenül se menjünk más banknak az automatájához, pénzt felvenni. A kétszer ingyenes készpénzfelvételt 150ezer forintig nem jelölik külön a hirdetményben, így erre érdemes rákérdezni, amikor valaki megnyitja a bankszámláját.

Az elektronikus átutalás (Netbankon vagy Mobilbankon keresztül) 0,4%, de minimum 250Ft, maximum 10000 forint. A csoportos beszedési megbízás díja 45Ft+0,3%, ennyit számítanak fel akkor, ha valamely számládat így szeretné kifizetni.

További információk

Gránit Digitális Számlacsomag

Ez éppenséggel nem egy külön diákoknak készített csomag, hanem bárki igényelheti, aki betöltötte a 18. életévét. Ennek ellenére, mégis ingyenes számlanyitással és számlavezetéssel kecsegtet, pont úgy, ahogyan a diákszámlák, és megvan az az előnye, hogy nem csak 24-26 éves korig tarthatja meg az ember, hanem akár utána is.

A számlavezetésen kívül ingyenes továbbá a bankkártyás vásárlás, ahogy az eddigi összes számlacsomag esetében, valamint minden elektronikus banki szolgáltatás; Netbank, Mobilbank, Telebank. Ehhez a csomaghoz online számlakivonat tartozik, amelyet minden hónapban a netbankból lehet letölteni.

A bank egyik innovatív szolgáltatása az iSMS, amely annyit tesz, hogy a Mobilbankban kapjuk meg az üzeneteinket, így azokért nem számol fel a bank külön díjat. Nagyon jó megoldás abban az esetben, ha valaki sokat vásárol a bankkártyájával, és minden tranzakcióról értesítést kap, így havi több száz forintot meg lehet spórolni. Fontos, hogy hagyományos SMS nem kérhető!

Én az előző hónapban 760 forintot spóroltam meg vele, erről ebben a cikkben írtam.

Többféle bankkártya is kérhető ehhez a csomaghoz, egyrészt egy a hazai piacon szokatlan megoldás, a Gránit MOST bankkártya, amelyet számlanyitáskor azonnal át is adnak. Ez egy nem dombornyomott MasterCard bankkártya, amelyen nem név, hanem egy azonosítószám szerepel. Ugyan úgy használható vásárlásra itthon, külföldön és online is, ahogyan bármelyik másik bankkártya, viszont nem PayPass képes, tehát minden alkalommal a terminált kell használni és PIN-kódot megadni. Ennek éves díja rendkívül kedvező, 1390Ft.

Igényelhető ezen kívül PayPass képes hagyományos, de nem dombornyomott bankkártya (3090Ft kibocsátási és éves díj a második évtől), valamint utasbiztosítással egybekötött dombornyomott kártya is (6990Ft kibocsátási, és éves díj a második évtől). Egyébként utasbiztosítás nélkül bankkártya mellé is lehet kérni ezt a szolgáltatást, a leírás szerint havi 165 forintért.

További információk

 

A fentiek csak néhány a sok lehetőség közül, és természetesen nem feltétlenül ideális mindenkinek. Javaslom, ha valamelyik felkeltette az érdeklődéseteket, akkor olvassátok el alaposan a csomaghoz tartozó hirdetményeket, díjakat! Továbbá az alábbi oldalon lehetőségetek van beállítani a bankszámlahasználati szokásaitokat, így annak megfelelően ki fogja adni, hogy mely csomagot javasolja számotokra, amely az információk szerint a legjobban passzol hozzátok.

Kérdések, kérések esetén várom a kommenteket, ha pedig tetszett a bejegyzés, ne tartásokat magatokban!

Szólj hozzá

bankkártya számla bankszámla utasbiztosítás dombornyomott diákszámla OTP Erste CIB contactless PayPass Gránit Erstebank CIB bank GránitBank iSMS KártyaŐr