2018. máj 21.

Megtakarítási számla - Miért éri meg?

írta: Kapunyitás
Megtakarítási számla - Miért éri meg?

Kezdjük rögtön azzal, hogy a jelenlegi környezetben biztosan nem a kamatok miatt! Vegyünk például egy 0,50%-os éves EBKM-mel rendelkező megtakarítási számlát (EBKM: egységes betéti kamatmutató), és 100000Ft-ot. Ebben az esetben egy év alatt 500 forintot kamatozott a pénzünk, mindenféle levonások előtt. Szóval, nem ez a legfőbb előnye a megtakarítási számláknak.

Mielőtt rátérnénk, hogy akkor mégis miért éri meg, beszéljünk róla egy kicsit, hogy mi is ez. Mindegyik bank kínál megtakarítási számlát a számlacsomagok mellé, ezeket különböző nevekkel tudják illetni. Viszont mindegyiknek jellemzője, hogy egyszerűen csak rá kell utalni az összeget, vagy átvezetni. Ha pedig valamiért szükségünk lenne rá, akkor nem kell feltörni, mint egy lekötött betétet, egyszerűen csak vissza kell utalnia a fő számlára, és készen is vagyunk. 

Ez lehet talán az első előnye, hogy nagyon likvid, és általában nem jár költséggel a feltörése. Bár nem is igazán hoz hasznos a konyhára, szóval kb nem tartunk sehol.

Nem férhetünk hozzá a bankkártyánkkal.

Ha a folyószámlánk mellett van megtakarítási számlánk is, akkor az utóbbin lévő összeghez nem tudunk hozzányúlni például bankkártyás vagy utalásos fizetés esetén. Lényegében úgy működik, mint egy különálló számla, csak éppen nem kérhető mellé bankkártya. Ez azért előnyös, mert ha elhagyjuk a bankkártyánkat, vagy ellopják, akkor legfeljebb "csak" a folyószámlán lévő összeghez férnek hozzá, ehhez nem. Illetve nyilván mi sem tudunk belőle költekezni egy vásárlás során, tehát mondhatjuk, hogy biztonságban van a pénzünk, ez egy nagyon nagy előny. A legtöbb banknál az átvezetés szinte azonnali (és hétvégén is megtörténik), tehát valamiért mégis nagyobb összegre lenne szükségünk, akkor az sem akadály.

Szétoszthatjuk céljainkat

Ha különböző vágyaink, terveink vannak, amelyekre pénz gyűjtünk, spórolunk, akkor is nagyszerű megoldás lehet. Általában nem probléma, hogy több megtakarítási számlája legyen valakinek a folyószámlája mellett. Így külön lehet a pénz gyűjteni például nyaralásra, albérletre, autó vásárlásra, anélkül, hogy összefolynának ezek a megtakarítások. 

Számlavezetési kedvezmények

Vannak/voltak olyan bankszámlák, ahol bizonyos kedvezmények feltétele, hogy elhelyezzünk megtakarításban egy előre megadott összeget. (Ennek egy másik fajtája, hogy látraszóló betétben kell elhelyezni a konkrét összeget, amely alá nem lehet menni, vagy a kedvezmény az adott hónapra nem érvényes.)

Összefoglalva tehát, a fentiek miatt lehet létjogosultsága a megtakarítási számláknak, ha már túlzottan sok kamatot nem kapunk az itt elhelyezett összegre. Biztonságban tudhatjuk a pénzünket, céljainknak megfelelően gyűjthetjük, de ha valamiért szükség van rá, akkor szinte azonnal felszabadítható. Mindenképpen nézzétek meg, hogy a ti bankotok milyen feltételek mellett biztosítja ezeket a számlákat, általában díjmentesen szokták, vagy egy jelképes havi összegért cserébe. 

Sőt, ahogyan már volt róla szó, különböző kreatív megoldásokkal próbálják támogatni az ilyen jellegű gyűjtögetést. Illetve, diákok számára, diákszámla esetén további extrákat szoktak még adni, például magasabb kamatot, bár ez sem jelentős mértékű.

 

Szólj hozzá

kamat megtakarítás bankszámla EBKM megtakarítási számla pénzügyi célok