2017. dec 20.

Magnet Bank - Apránként Megtakarítási Program

írta: Kapunyitás
Magnet Bank - Apránként Megtakarítási Program

A Magnet Bank több díjat is nyert idén a MasterCard-tól, az egyik ilyen pedig a legújabb megtakarítási programja miatt illeti meg őket. Nem forgatják fel a megtakarításról alkotott képünket, azonban két olyan formáját hozták el, amely szerintem is megérdemelte a kitűntetést.

Fix összegű megtakarítás

A magyar közösségi bank idén július 26-tól tette elérhetővé netbankjában új megtakarítási programját. Ebben megadhatsz egy célt, amit szeretnél elérni (például 100 000 forint), és vagy a havi részleteket adod meg, hogy mennyit tudsz félretenni (például 8 000 forint havonta), vagy pedig, hogy mikorra szeretnéd elérni mindezt. Előbbi esetben a felület megmondja, hogy várhatóan mikor éred el a kívánt összeget, ha pedig céldátumot állítottál be, akkor megmondja, havonta mennyit kellene félretenned.

Az ötlet nem új keletű és világmegváltó, mert léteztek már hasonló elképzelések, mégis egy jó irány és kezdeményezés. Ha az ember vizualizálni tudja a céljait, és nem csak „vaktában” töltögeti fel egy megtakarítási számlára minden hónapban az összeget, akkor ez erőt és motivációt tud adni, hogy folytassa. Főleg, ha az ember diák/hallgató, és az első komolyabb céljaira szeretne félretenni. Ebben az esetben tényleg nagyon motiváló tud lenni, hogy látható hol tartunk, mennyi van még hátra. Ehhez a bank egyéni képfeltöltési lehetőséget is biztosít, ami kapcsolódhat a célhoz.

A célmegtakarítás minimum összege 50 000 forint (maximum 15 millió forint), és 3-60 hónap közötti időt lehet beállítani. Az éves kamat jelenleg 0,40%, ehhez jön hozzá továbbá 0,20%, amennyiben időben sikerült elérni a célunkat, minden hónapban félretettük a tervezett összeget, illetve minden hónapban a tervezett időponthoz képesti 5 banki munkanapon belül sikerült ezt félretenni.

A programnak jelenleg nincs díja, mert most ingyenes a cél beállítása, azonban a későbbiekben 150 Ft-ot kell fizetnünk minden újabb cél beállításáért (a legelső cél ingyenes, akción kívül is).

Az aktuális betéti hirdetmények itt találhatók:

https://www.magnetbank.hu/dokumentumok/hirdetmeny/lakoss/lakossagi-betetek-hirdetmenyei/hat

Azért is pozitív a kezdeményezés, mivel a bank kondíciói által akár 18 év feletti diákok és hallgatók számára is megfelelő alternatíva lehet bankszámla nyitásra. Nincs ugyan külön diák számlájuk, azonban a számlavezetési díj a legtöbb igényelhető számlacsomagjuknál 0-1000 forint közötti becsületkasszás, tehát annyi számlavezetési díjat fizet az ember, amennyit szeretne. Ha úgy gondolod, akkor akár 0 forintot. Természetesen az utalásoknak van díja, ennek az érdeklődők majd járnak utána. További érdekesség a Magnet bank számlacsomagjaival kapcsolatban, hogy természetesen igényelhető hozzájuk bankkártya, azonban nem egy évi díjat kell előre kifizetni, hanem havi díja van az egyes bankkártyáknak, tehát havonta 200 Ft (vésett) vagy 300 Ft (dombornyomott) kerül levonásra, kibocsátási díj pedig nincs.

Ha az egyetem miatt amúgyis szükséges lenne most egy bankszámlára, mindenképp érdemes a Magnet bank csomagjai között is szétnézned, hátha találsz magadnak olyat, amely megfelel.

Aprógyűjtés bankkártyával

Nos, ez a termék már sokkal érdekesebb és nem is nagyon van hasonló jelenleg hazánkban, ha jól tudom. A lényege, hogy beállíthatod, hogy bankkártyás vásárlásaid után mennyivel kerekítse felfelé az összeget; tízesre, százasra vagy ezresre, és az így kapott összeg, valamint a valódi fizetés közötti különbözetet félreteszi neked megtakarításként.

Hogy miért jó ez nekünk? Mert anélkül tudunk pénzt félretenni, hogy bármi dolgunk lenne vele, egyszerűen csak a vásárlásaink után minden alkalommal pár forinttal gyarapodik a virtuális befőttesüvegünk.

A valóságban ez így néz ki:

 

Fizetett összeg

Kerekítés

Megtakarítás

Tízesre

                   756 Ft

            760 Ft

                   4 Ft

Százasra

                   756 Ft

            800 Ft

                44 Ft

Ezresre

                   756 Ft

         1 000 Ft

              244 Ft

 

Annak, aki szinte mindig a bankkártyáját használja, még akkor is, ha csak egy 200 forintos péksüteményt vesz a boltban reggelire, nem biztos, hogy az ezer forintra történő felfele kerekítés a legjobb megoldás. A tízes kerekítés viszonylag keveset hoz, véleményem szerint a legoptimálisabb megoldás a százasra való kerekítés; itt még nem is „kerül” olyan sokba számunkra mindez, viszont már látható mértéke van minden hónapban.

Gondoltam, megnézem, hogy számomra hogyan nézne ki ez a rendszer, a példában az októberi bankkártyás költekezéseimet használtam fel.

Tízesre

         41 Ft

Százasra

   1 091 Ft

Ezresre

   23 591 Ft

 

A saját példámból látható, hogy a legkisebb kerekítés nem igazán hoz semmit, nyilván ez függ attól is, hogy az ember hol vásárol, azonban sok esetben tényleg minden 9 forintra végződik. Az ezresre való kerekítés pedig rengeteg összeget elvenne a vásárlásra szánt keretemből, mivel én tényleg pár százforintos apróságokat is kifizetek kártyával. Az optimális megoldás számomra tehát a száz forintra való felkerekítés és a különbözet automatikus félretétele.

Aki szeretné, az alábbi excelt letöltve, megnézheti a régebbi adatok alapján, hogy neki mit jelentenének a különböző módok. Elegendő csak az első oszlopot feltölteni adattal, 150 sorig meg van írva a függvény (ha beírtok számot az A oszlopba, akkor abban a sorban megjelenik az információ).

Van egy alternatív felhasználási ötletem is ehhez kapcsolódóan, de erről majd később írok nektek.

Az aktuális betéti hirdetmények itt találhatók:

https://www.magnetbank.hu/dokumentumok/hirdetmeny/lakoss/lakossagi-betetek-hirdetmenyei/hat

Ha bármilyen kérdésetek, kérésetek lenne, ne tartsátok magatokban �

Szólj hozzá

mastercard bankkártya excel tudatosság megtakarítás bankszámla Magnet Bank Magnet pénzügyi célok