2017. már 19.

A tanulás haszna, a tanulmányi ösztöndíj

írta: Kapunyitás
A tanulás haszna, a tanulmányi ösztöndíj

Rendben van, a cím nem a teljes igazságot takarja, természetesen a tanulásnak nem az ösztöndíj a célja, csupán egy mellékhatása. Azonban, ahogyan a neve is mondja, elvileg a tanulásra, a minél jobb eredményre próbálnak ezzel ösztönözni az iskolák, és valószínűleg intézménytől függetlenül, már el is utalták az első két részletét, annak, akinek jár. És ezért nem kellett mást tenni, csak tanulni előző félévben, ami egyébként a diákok dolga is.

osztondij_1.jpg

Sok mindentől függ, hogy kik kaphatnak ösztöndíjat, ráadásul ez még karonként is eltérő lehet akár, vagy szakonként. Annyi azonban általában igaz, hogy állami ösztöndíjas hallgatók között kerül kiosztásra, teljesítménytől függően.

Őszinte leszek, a legelső félévemben nem is gondoltam rá, hogy ilyen bevételi forrásra is lehetőség van (na jó, lehet, hogy gondoltam rá, csak nem foglalkoztam vele). Szóval, ebben a rövid bejegyzésben némi információt szeretnék szolgáltatni általánosan a tanulmányi ösztöndíjról.

Eltérő lehet, hogy hol és hogyan számolják ki az ösztöndíjindexet, szóval mindenképpen nézzetek utána, hogy nálatok mivel lehet számolni. Azonban általánosságban az előző félévben elért eredményeket súlyozzák a tantárgy kreditértékével, és ezt osztják le 30 kredittel. Tehát egyesével összeszorozzák a tantárgyak érdemjegyeit a hozzájuk tartozó kreditértékkel, ezt összegezik, és az eredményt osztják az általánosan teljesítendő kreditértékkel, ami legtöbbször 30.

Ebből az következik, hogyha mintatanterv szerint halad az ember és minden tárgyat jól teljesít, akkor számíthat ösztöndíjra. Azonban, ha valami miatt kevesebb kreditet tud felvenni egy félévben, akkor már az elején érdemes azzal számolni, hogy a következő félévben nem lesz benne a jogosultak listájában. Ennek az ellenkezője is igaz, természetesen, ha több kreditet veszel fel, akkor jobb eséllyel pályázol a következő félévben kiosztásra kerülő pénzmagra.

És mivel a legutolsó féléved után nem fogsz ösztöndíjat kapni, ezért célszerű lehet az utolsó féléves tárgyak közül néhányat az utolsó előtti félévben felvenni. Ezzel nem csak növeled az esélyét annak, hogy utolsó félévedben jutalmazzák a tanulmányi teljesítményedet, hanem maximalizálhatod is annak mértékét. Természetesen ezt csak akkor érdemes, ha megfelelően tudod is teljesíteni, amit vállaltál!

Az évfolyam hallgatóit ezen ösztöndíjindex alapján sorbarendezik, és valahol meghúznak egy vonalat, hogy „innentől jár ösztöndíj”. Ez a vonal lehet az évfolyam fele, vagy a felső x százalék, ez sok mindennek a függvénye.

Tudom, most az fő kérdés, ami mindenkiben megfogalmazódott, de hogy mennyi az annyi.

Erre egyrészt nem tudok pontos választ adni, másrészt nem csak hogy szakonként, hanem évfolyamonként is eltérő lehet. Azonban, hogy az információéhséget kielégítsem, a saját tapasztalataim alapján az alábbi összegek szerepeltek egy-egy táblázatban.

Nálunk általában a legkisebb összeg 6000 forint volt, amit kapni lehetett. Az 5-ös indexhez közelítve 20000 forint fölött volt a pénzmag mértéke, de természetesen a többlet krediteknek köszönhetően magasabb összeget is el lehetett érni, talán ennek a dupláját is. Fontos megjegyezni, hogy ezek havi tételek, tehát egy félévben 5ször utalják ezt az összeget, minden hónapban! Illetve, a legelső hónapban általában nem, viszont a második hónapban emiatt kettőt utalnak.

A fenti összegek és lehetőségek, lehet, hogy nem tűnnek elsőre olyan hatalmasnak, azonban gondoljatok arra, hogy ezért semmi mást nem kell/kellett tenni, mint ami a diákok dolga alapvetően; tanulni, és minél jobb eredményeket elérni! És ezt honorálják, ahol lehetőség van rá.

Ha tetszett a cikk, akkor köszönöm a kedveléseket és a megosztásokat!

Szólj hozzá

tanulás egyetem ösztöndíj főiskola ösztöndíjindex tanulás haszna