2017. jan 22.

MŰISZ - Diákmunka

írta: Kapunyitás
MŰISZ - Diákmunka

Igen, a blogon volt már szó arról, hogy milyen jó dolog a bankszámla, valamint arról is, hogy már fiatal korban megéri pénzügyileg tudatosan viselkedni. Na de honnan jöjjön ezekhez a pénz?

Diákmunka!

Lehet, nem erre a válaszra számítottatok, azonban az a bejegyzés most erről fog szólni, illetve az egyik általam preferált diákmunka közvetítő cégről, méghozzá azért, mert csak ajánlani tudom őket.

Először azonban nézzük meg, hogy miért éri meg diákként munkát vállalnotok.

Hát természetesen a pénzért, mi másért! Gondolják sokan, és mondjuk azt, hogy elsődlegesen igazuk van, a kézzelfogható, azonnali eredmény, amit a munkádért ebben a korban kapsz, az a fizetés, a pénz. Ráadásul diákként jelenleg „csak” 15 százalékot kell adóznod a fizetésed után, ami azt jelenti, hogy a meghirdetett bruttó 1000 forintos órabérből 850 forint a nettó fizetésed, amit kézhez is kapsz. Vagyis, bankszámlára.

Sajnos elmúltak már azok az idők, amikor a diákbér nem volt megadóztatva, nekem még volt „szerencsém” abba az időszakba is munkát vállalni, amikor azt hiszem 60000 forintig nem kellett adózni a fizetésből, csak a felette lévő összegből. De ez már nincs így, csak megemlítettem, hogy volt ilyen is.

Azonban nem csak a pénz, ami miatt megéri 18 év felett, tanulás mellett dolgozni. Rengeteg olyan munkát kínálnak, amely egybevághat az ember tanulmányaival, és emiatt beleírható az önéletrajzba. Amikor pedig az iskolapadot elhagyod, akkor nem csak annyiból fog állni ennek köszönhetően az önéletrajzod, hogy „Tanulmányok”, hanem lesz munkatapasztalatod, amiket felvezethetsz ide.

Sőt, nem feltétlenül csak a tanulmányaidnak megfelelő tapasztalatot szabad ide felvinni, sok esetben azt is nézik a cégek, hogy egyáltalán dolgoztál-e már valaha, belekóstoltál-e már abba, hogy mit is jelent/jelenthet a munka. Önéletrajzok esetén én magam is jobban értékelem, ha már bármilyen kapcsolata volt az illetőnek a munka világával.

És nem, ez nem az internetes mémeket jelenti, hogy „legyél fiatal, friss diplomás, 10 év munkatapasztalattal”. Persze, sok esetben tényleg van hasonló elvárás, de most nem erről van szó. Egyszerűen csak arról, hogy ha az ember diák a felsőoktatásban, akkor igenis legyen néhány szabad órája dolgozni, kipróbálni magát, főleg, ha ez egy csomó előnnyel jár neki.

Azt pedig már az előbb kifejtettem, hogy a tanulmányaidnak megfelelő tapasztalatot is szerezhetsz, ami pedig még többet ér a munkaadóknak, mint az, ha „csak” dolgoztál valahol. Sőt, nem kevés olyan eset van, hogy ahol diákmunkatárs volt valaki, és számára „szakterület”, oda az iskola befejezése után felveszik állandó alkalmazottnak, heti 40 órába, és már meg is van az első munkahelye.

Persze, ennek is megvannak a hátrányai, például, hogy nem próbálod ki magad állásinterjúkon, ezen a szinten, de majd később ennek is eljön az ideje.

Tehát akkor miért éri meg tanulmányaid alatt dolgozni? Pénz, munkatapasztalat, lehetséges munkahely. De még idesorolnám azt is, hogy tapasztaltot szerezhetsz állásinterjúkon, bevezető szinten (diákokkal sok esetben nem olyan kemények a munkaadók, mint teljes munkaidős jelentkezőkkel), önéletrajzot írhatsz, fejleszthetsz. Szóval sok előnye van ennek, én úgy gondolom.

Van személyes tapasztalatom diákszövetségekkel, de ezek közül leginkább a Műisz az, amelyikkel hosszabb távon is meg voltam/vagyok elégedve. Budapesten a 13. kerületben, a Nyugati Pályaudvartól nem messze van a kirendeltségük, ahol segíteni tudnak nektek. És hogy miért vagyok elégedett velük? Szedjük pontokba!

  • Normálisan állnak hozzád, és segítőkészek, mindent megpróbálnak megtenni azért, hogy ne fáradj kétszer. Voltam azért olyan helyen, ahol úgy éreztem, hogy én csak zavarom őket azzal, hogy odamentem hozzájuk (pedig ugye az én munkámból kapják ők is a jutalékukat). Ezzel szemben ilyen érzésem a Műisznél sosem volt.
  • Segítenek munkát találni, ha feltöltötted az önéletrajzod, és úgy látják megfelelnél egy pozícióra, akkor sok esetben fel is hívnak, hogy alkalmas-e számodra most a munkavállalás. Ha pedig esetleg nemet mersz mondani, mert éppen nem jó valamiért, akkor nem sértődnek meg, és nem mondják azt, hogy akkor többet nem keresnek.
  • Jó a honlapjuk és a felületük. Be tudsz jelentkezni a profilodba, ahol láthatod, hogy mikor mennyit kerestél, letölthetsz egy úgynevezett „Referenciát”, amelybe a Müisz összeírta, hogy mikor hol és mennyit dolgoztál, ezt pedig gond nélkül csatolhatod az önéletrajzod mellé, ha szeretnéd, ezzel is megmutatva, hogy milyen tapasztalatod van. Ezen kívül pedig bejölheted, mikor alkalmas számodra dolgozni egy héten és segítenek ennek megfelelően munkát találni, persze, ha az önéletrajzod is feltöltötted.
  • Az álláskínálatuk pedig eléggé komoly. Nem csak mennyiségre, hanem minőségre is. Sokszor nem írják ki, hogy melyik cég keres munkatársat, de tapasztaltam, hogy sok esetben komoly nemzetközi cégek hazai szereplői is rajtuk keresztül keresnek diákokat. Ezen kívül pedig a munkák között találni jó pár olyat, amely valóban hasznos lehet a jövőben, jó tapasztalatot adhat.

Az alábbiakban megvizsgáltam egy kicsit a kínálatot, számokban. Az adatok a 2017. január 14-ei állapotokat tükrözi. Fizetés tekintetében csak a konkrét órabért megadott értékek szerepelnek (tehát a „teljesítmény alapján meghatározott órabér 1000 és 1300 forint között” hirdetéseket nem vettem bele).

Ennek alapján összesen 278 munkalehetőség volt feltöltve az oldalukra. Ezek az alábbi kategóriákba tartoznak: könnyű fizikai, irodai, telefonos, hostess, műszaki, informatikai, vendéglátás.

A minimum órabér, amivel munkát hirdetett a Műisz 650 forintos bruttó órabér, a maximum pedig 2500 forint óránként, amely természetesen informatikai állás, konkrétan Wordpress-fejlesztőt keresnek.

Ezzel szemben az átlag fizetés 970 forint óránként a feltételeknek megfelelő hirdetések alapján, a módusz pedig 1000 forint/óra, a legtöbb állást ilyen bérezéssel hirdették meg. Az alábbi táblázat mutatja a bruttó órabérek megoszlását:

Bruttó órabér (Ft/óra)

Munkák száma (darab)

600-700

6

700-800

51

800-900

74

900-1000

81

1000-1500

59

1500-2000

6

2000-3000

1

 

Talán nem árulok el nagy titkot azzal, ha elmondom, hogy az 1500-2000 forint közötti órabéreket a programozó és fejlesztő diákokat kereső cégek adják. Azonban a többi fizetési kategóriában már a többi munkakategóriából is találni lehet, szóval bármilyen témakörben érdemes lehet egyszer végigböngészni a lehetőségeket.

Zárásként pedig akkor szeretnék egy kis diákmunka vállalásra való ösztönzésként egy számítást megmutatni, hogy mennyit lehet keresni, iskola mellett. A számításhoz a leggyakoribb bruttó órabért, és az általánosan minimum elvárt heti 20 órás munkavállalást használtam fel.

Bruttó órabér

1000 Ft/óra

Nettó órabér

850 Ft/óra

Heti munkaóra

20 óra

Havi bruttó bér

        80 000 Ft

Havi nettó bér

        68 000 Ft

 

Lehet, hogy elsőre nem tűnik soknak, pedig diákbérként egyáltalán nem rossz. Főleg, ha abba gondolsz bele, hogy mennyivel több ahhoz képest, ha egyáltalán nem dolgozol, és akkor még ennek a pozitív externáliáiról nem is beszélünk, mint amiket a bejegyzés elején említettem.

Köszönöm, hogy elolvastátok, ha tetszek, megköszönöm a megosztást! Kérdést esetén állok rendelkezésre!

Szólj hozzá

munka diák önéletrajz pénzügy kiadás tapasztalat bevétel diákmunka dolgozni bankszámla munkatapasztalat órabér pénzügyi tudatosság diákfizetés