2017. aug 28.

Műszaki Menedzser alapképzés

írta: Kapunyitás
Műszaki Menedzser alapképzés

Lehet, hogy kicsit megkésett ez a bejegyzés tőlem, mivel a felvételi eredmények most derültek ki nem is olyan régen, de azért hátha a későbbiekben hasznos lesz, vagy el tudok oszlatni némi kételyt ezzel vagy hasonló szakokkal kapcsolatban.

Kezdjük először is a legnagyobb kritikával, amivel ezt a szakot illetni szokták; „büfé szak”.

Valamiért az a gondolat él a köztudatban, hogy a műszaki menedzser szakon végzettek nem szereznek semmilyen „értékelhető” tudást, mindenbe csak belekapnak és az így megszerzett tudás nem hasznosítható és piacképtelen. Ez egy téves elképzelés. De mégis büfészaknak gondolják, amit olyan emberek végeznek el, akik „másra nem jók”. Micsoda tévedés!

Mit csinál egy műszaki menedzser?

Alapvetően hidat képez a mérnökök és közgazdászok között, mivel azok eltérő tudással rendelkeznek és más „nyelvet” valamint elképzeléseket használnak.

Ehhez valóban arra van szükség, hogy a lehető legtöbb témába belecsöppenjenek tanulmányaik során a hallgatók, ez tény. Az is tény, hogy egyikben sem mélyülnek el annyira, hogy önállóan képesek egy-egy projektet az elejétől a végéig elkészíteni; nem lesznek gépészek vagy IT szakemberek, esetleg könyvelők. De nem is ez a cél. Ha egy 7 féléves képzéssel ki lehetne képezni egy embert, aki egyszerre gépészmérnök, biológus, könyvelő és menedzser, akkor értelmét veszítené megannyi egyetemi képzés. A cél az, hogy belátást nyerjen a hallgató ezekbe a területekbe, megtanulja az alapokat, hogy értse nagyvonalakban, miről van szó, és képes legyen a fent említett feladatot ellátni, hogy tolmács legyen mérnök és közgazdász között.

Jöhetnek a felvetések, hogy „de minden mérnök szakon tanítanak már közgazdaságtant is, meg …”. Igen, ez lehetséges, de aki mérnöknek megy, és abban ilyen beállítottságú, annak hiába tanítják meg a gazdasági dolgokat, nem úgy fog hozzá viszonyulni, az esetek nagyon nagy százalékában. Ez pedig egyetemi tanárok véleménye, akik mérnököknek gazdasági tárgyakat tanítanak, hogy megtanulják, de az alkalmazás már nem annyira fekszik nekik. De ez nem is baj, ahogyan fentebb írtam.

Viszont egy témakörben nagyon elmélyülnek, mégpedig a menedzsment tudományában. Igen, manapság még a takarítónőt is menedzsernek hívják, de tegyük tisztába a menedzser kifejezést!

A versenyszférában azt tekintik menedzsernek, aki:

- embereket vezet, koordinál

- döntéseket hoz és ezért vállalja a felelősséget

- pénzügyi célokat kell teljesítenie

A nagyvállalatok szemében az számít igazi menedzsernek, aki ennek a három kritériumnak megfelel. A képzés során pedig ezeket minél erőteljesebben és sokoldalúbban próbálják átadni a hallgatóknak. Sokan lesznek, akik erre nem fogékonyak, ők sosem fognak egy bizonyos szintnél feljebb lépni, de a maradék megbecsült szakember lehet évek kemény munkájával. Természetesen nem fog egy frissdiplomás junior projektmenedzser azonnal ilyen feltételeket kapni, azonban az évek folyamán ide kell eljutnia, és még feljebb, ami menedzserként a minél nagyobb felelősséget és minél több ember munkájának koordinálását jelenti.

Ehhez kapcsolódik, hogy nem igaz, miszerint azok végzik el ezt a szakot, akik másra nem jók. Nagyon nagy a félévek során lemorzsolódott emberek száma, személyes tapasztalatom szerint az azonos félévben kezdőknek jó esetben a 20-25%-a fejezi be időben a képzést, és maradék közül rengetegen be sem fejezik. Egyrészt a menedzsment nem mindenkinek fekszik, másrészről komoly szórótárgyak vannak a képzés során.

Ami egy nagy előnye ennek a képzésnek, hogy az ember nagyon sok területen elhelyezkedhet vele, ha megfelelő tudást szedett össze és megvannak a készségei hozzá. Néhány példát mondok most, szintén személyesen tapasztalataimból, ismerősi körömből: stratégiai beszerző, projektmenedzser, minőségügyi szakember.

Ezeknek pedig mindegyike olyan, amiből már kezdőként is a hazai átlag fizetés feletti jövedelmet lehet hazavinni havonta. Az évek során pedig, minél inkább elmélyülve egy-egy területben, esetleg további képzések elvégzésével, szépen növekszik a bér.

Például:

http://www.fizetesek.hu/fizetesek/menedzsment/junior-projekt-menedzser

http://www.fizetesek.hu/fizetesek/menedzsment/projektmenedzser

http://www.fizetesek.hu/fizetesek/menedzsment/senior-projektmenedzser

Biztosan sokan vannak, akiket továbbra sem győztem meg, hogy annyira nem is haszontalan a műszaki menedzser képzés, de nem is ez volt a célom, csak be akartam mutatni, amit fontos róla tudni. Természetesen intézményenként lehetnek eltérések.

Remélem azért sikerült kicsit tisztába tennem ezt a fogalmat! Ha bármilyen kérdés lenne, akkor tegyétek fel itt, vagy akár emailben a kapunyitasblog@gmail.com címen!

Szólj hozzá

tanulás egyetem projekt menedzser menedzsment bsc alapképzés projektmenedzser műszaki menedzser műmen