2016. sze 02.

A felsőoktatás és a bankszámla

írta: Kapunyitás
A felsőoktatás és a bankszámla

Augusztus elején kiderültek a felvételi eredmények, mostanra pedig a legtöbb helyen a regisztráció is lezajlott. Erről minden bizonnyal mindenki kapott már levelet, amelyben leírták, hogy miket vigyetek magatokkal, és ezek között szerepelhet a bankszámlaadatok.

Nem kételkedem abban, hogy már szinte mindenkinek van bankszámlája, azonban néhány pontban szeretném elmondani, hogy miért lehet erre szükségetek a tanulmányaitok alatt.

Először is, a legtöbb helyen az egyes költségeket, vagy magát a tandíjat is bankszámláról, pontosabban az iskola tanulmányi rendszeréből lehet kiegyenlíteni, ehhez pedig mindenképpen szükség van arra, hogy valahonnan utalni tudjatok. Megoldás lehet például a szülők számlája is, de a saját mindig jobb.

Ilyen költségek, tételek lehetnek például a bukott kreditek árai, esetleg fizetős vizsgák.

Másodszor, kapcsolódva az előzőhöz, az esetleges ösztöndíjakat, szociális támogatásokat (vagy ha igényeltél, akkor a diákhitelt) illetve egyéb juttatásokat is csak bankszámlára fizetik ki, készpénzben nem.

Harmadik szempont, hogy tanulmányai alatt a diákok jó része dolgozik, általában valamilyen diákszövetkezeten keresztül. Ebben az esetben szintén szükség van arra, hogy valahova utalni tudják a fizetésedet, mert különleges esetektől és helyektől eltekintve, szintén nem fogják készpénzben honorálni a fáradozásaidat.

Négyes pontban megemlítenék néhány kényelmi funkciót, amely azzal jár, ha saját bankszámlád és hozzákapcsolódó bankkártyád van. Ez már az az időszak, amikor komolyodnak az ember pénzügyi szokásai, utalásokat csinál, számlákat fizet be, vagy éppen csoportos beszedési megbízásokat ad meg szolgáltatóknak. Ez utóbbiak olyan rendszeres megbízások, amelyben a szolgáltató (például mobilszolgáltató) jogosultságot kap a kiállított számla ellenértékének levonására, bizonyos összeghatárig, így neked nem kell odafigyelned, hogy biztosan elutald az összeget, bőven elegendő minden hónapban ellenőrizned, hogy megfelelő összeget vontak-e le. A legtöbb szolgáltató valamilyen kedvezményt is szokott adni, ha ezt a fizetési opciót választod, azonban érdemes odafigyelni, mert a legtöbb esetben ennek is költségei lehetnek (ezekről majd később)!

Utolsó szempont pedig, amiért hasznos lehet a bankok ezen szolgáltatását igénybe venned, az a pénzforgalmad nyilvántartása. A havi számlakivonat segítségével követheted, hogy mennyi pénzt kaptál és költöttél, ez pedig a tudatos pénzügyi viselkedéshez vezető út egyik alappillére, éppen ezért többször is lesz még erről szó a későbbiekben.

Most, hogy tisztábban látszik, miért van szüksége manapság egy diáknak bankszámlára, vegyünk át néhány újabb információt. A megfelelő bank illetve bankszámla kiválasztásában több honlap is segítségedre lehet, én ezt a hármat javasolnám:

Ezeken az oldalakon megadhatod, hogy hogyan szeretnéd használni a jövőben a bankszámládat, és ennek alapján megmutatják, hogy mely számlák illenek a legjobban hozzád. Én magam bankszámlát ajánlani nem szeretnék, mostanában amúgy is sok cikk születik ilyen témában.

Fontos, hogy mindenesetben tájékozódj megfelelően a költségekről és követelményekről!

Manapság költsége van/lehet többek között a számlavezetésnek, a bankkártyának, az átutalásoknak, a csoportos beszedéseknek, a készpénzfelvételnek, vagy az sms értesítésnek. Diákszámlák mellé sok költséget el szoktak engedni, azonban nem árt megnézni olyan számlákat sem, amelyeket nem kifejezetten diákok számára találtak ki, mert bizonyos szokások mellett kedvezőbbek lehetnek a kondíciói.

Remélem sikerült némi hasznos információval szolgálnom a témában, és elnézését kérek, ha az első bejegyzés stílusa esetleg kissé egyszerűre sikeredett!

Szólj hozzá

felsőoktatás neptun bankszámla diákszámla