2018. máj 12.

Kikerülve az iskolapadból

írta: Kapunyitás
Kikerülve az iskolapadból

A téma főleg ebben az időszakban aktuális, itt az érettségi időszaka, illetve az egyetemeken is eljött a diploma megszerzésének ideje. Emiatt sokakban felmerül a kérdés, hogy hogyan tovább, ha már 12-15-17 évet tanultunk, leéltünk majdnem két évtizedet az iskolapadban, ahol próbáltak felkészíteni bennünket az életre (vagy nem, de ebbe most ne menjünk bele). Mihez kezdjünk most?

A fenti kérdést ketté bontanám, mert egyáltalán nem mindegy, hogy az ember érettségi után áll, vagy diplomával a kezében próbálja kitalálni, milyen irányt vegyen az élete. Ebben a bejegyzésben az utóbbi esettel foglalkoznék.

Ha most fejezted be az alapképzést, akkor 21-22 éves lehetsz, ha pedig a mester diplomádat kaptad meg akkor 23-25 évesen állsz a hatalmas világra bámulva. Főleg abban az esetben, ha olyan dolgot tanultál a felsőoktatásban, amely nem egy konkrét szakmát ad (és ez az eset van túlnyomó többségben), hanem egy rálátást egy bizonyos területre. Ilyenkor nagyon sokaknak elképzelésük sincs, hogy mit is szeretnének csinálni a hátrelévő életükben, hogyan kezdjenek neki, vagy egyáltalán miért is alkalmazná őket bárki is. Menjünk végig ezeken a kérdéseken!

Milyen munkát keressek?

Ha nem dolgoztál az egyetem alatt, nem volt szakmai gyakorlatod, illetve önszántadból sem mentél el gyakornoknak egy a papírodhoz illeszkedő céghez, akkor valószínűleg ötleted sem lesz, mit kellene csinálni. Azt javaslom, ebben az esetben kezd el bújni az állásportálokat, járj egy állásbörzékre, és az önéletrajzodat ne felejtsd otthon! A különböző honlapokon nagyon jól szűrhetők a munkák, kezdésnek mindenképp állítsd be, milyen tapasztalattal rendelkezel, ez valószínűleg a pályakezdő lesz. Majd jelöld be a számodra érdekes területeket, a nyelvismereteidet, és böngészd végig a kidobott többszáz találatot. Nézd meg a feladatokat, nézd meg az elvárásokat, és néhány óra után már lesz némi elképzelésed, hogy mi az, ami érdekel (és mi az, ami biztosan nem), illetve hogy milyen pozíciók esetén tudod teljesíteni az elvárásokat. Ez már egy jó irány lehet annak érdekében, hogy megtaláld az első munkádat.

De akár konkrétan számodra szimpatikus cégeknél is körbe nézhetsz, hogy akad-e valami számodra!

Mi van akkor, ha nem tetszik az első munkám?

Semmi! Ha nem tetszik a munka, amit találtál, akkor egyrészről ottvan a felmondási idő, másrészt akár 1 év múlva is mondhatod azt, hogy ez sajnos nem passzol hozzád. Az igazság az, hogy 1 évnél hamarabb valószínűleg nem éri meg felállni, mert annyi idő alatt bele sem tanulni rendesen az ember mindenbe, másrészt az az egy év tapasztalat már pozitívum lehet a következő jelentkezésnél. Ne feledd, hogy még csak 22-25 éves vagy, és közel ennek az időnek a kétszeresét fogod még munkában tölteni, tehát nem ezen az egy éven fog múlni a sorsod.

Attól, hogy próbálod megtalálni a számodra tökéletes munkát, még nem feltétlenül leszel „job hopper”, és egy rendes cégnél, ha tetszel számukra be fognak hívni interjúzni, és ott lehetőséged lesz elmondani, miért váltottál munkát.

De miért alkalmazna bárki egy pályakezdőt?

Sok cég szereti a munka területén még tapasztalatlan friss diplomásokat. Egyrészt egyértelműen olcsóbbak, mint a már tapasztalattal rendelkező emberek, akik sok esetben nem is jelentkeznének egy adott munkakörre. Másrészről, nagy előny, hogy ilyenkor a cég a saját képére, rendszerére formálhat téged, nem kell egy másik vállalkozásnál megszokott rutint és elképzelést lerombolniuk ahhoz, hogy be tudj illeszkedni a munkakörbe. Itt tehát érvényesül a kevesebb néha több elve.

Milyen fizetésre számíthatok?

Na, ez már egy nehezebb kérdés. Nagyban függ attól, hogy milyen céghez szándékozol menni, illetve attól is, hogy helyileg hol laksz és dolgoznál. Tervezek majd írni egy bejegyzést erről a témakörről is, de kiindulópontnak jó lehet, ha megnézel néhány releváns oldalt a témában, mint például a www.fizetesek.hu, ahol a pozícióra rákeresve megtudhatod az átlagos bruttó bért.

Ha esetleg egyszerre több helyre is elmentél beszélgetni, és visszajeleztek, akkor nagy valószínűséggel kaptál egy ajánlatot. Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy választhatsz több munka és fizetés közül, akkor használd ki! Ha viszont csak egy ajánlatod van, akkor kezdőként, munkatapasztalat nélkül nem feltétlenül javasolt rögtön bértárgyalásba kezdened. Tartsd szem előtt, hogy fél-egy év után megpróbálhatsz fizetésemelést kérni (vagy akár a cég magától fel is ajánlja), amennyiben jól végzed a munkádat.

A legfontosabb kérdéseket megpróbáltam megválaszolni, de a végére még néhány fontos apróságot szeretnék megírni, javasolni.

Célszerű lehet várni néhány hónapot a költözéssel vagy nagyobb dolgok vásárlásával, miután megvan az első munkahelyed. Az ember az első fizetését sok esetben szinte rögtön el is szórja, és valahol ez talán rendjén is van így, egyrészt a belső frusztráció miatt, másrészt az ebben rejlő tapasztalat miatt. Ha megtudod, milyen a teljes fizetésedet elverni, úgy, hogy közben nem marad a hónap további részére szinte semmi, de közben még nincs kockázat, mert az addigi életedet éled, az komoly tanulsággal szolgálathat későbbre.

Vezesd a pénzügyeidet! A blogomon sokszor felmerül ez a téma, és biztos vagyok benne, hogy megoszlanak a vélemények erről, de véleményem szerint a felnőttkor egyik legfontosabb feladata az elején, hogy megtanuljunk bánni a pénzzel, amihez elengedhetetlen egy költségvetés megléte, és a kiadásaidnak a követése.

Remélem sikerült segítenem némiképp a fenti helyzetben lévőknek, és ha bárkinek észrevétele vagy tapasztalata van a témában, várom a hozzászólását!

Szólj hozzá

élet tanulás egyetem dolgozni hogyan tovább alapképzés