2017. nov 08.

Pénzügyi tudatosság - Elengedett lasszó

írta: Kapunyitás
Pénzügyi tudatosság - Elengedett lasszó

Több bejegyzésben is megírtam már, illetve aki követi a bejegyzéseket, valószínűleg eléggé jól tudja, hogy a tudatosan kezelt és megtervezett pénzügyek filózófiáját vallom. Fel kell mérni a kiadásainkat, ennek alapján tervet kell készíteni, lehetőség szerint meg kell fogni a feleslegesen kiadott forintokat. Erről már az alábbi bejegyzésekben is bőven volt szó:

Pénzügyi tudatosság - Koin

Pénzügyi tudatosság - YNAB

WYZE.ME

Havi tervezés - ahogy én csinálom

Ennek tükrében furcsa lehet a cím, mely szerint engedjük el a lasszót ezen a téren, azonban nem teljesen így gondolom. Továbbra is vallom, hogy nagyon jó dolog, ha az ember kész tervekkel megy neki egy hónapban, vagy folyamatosan, hónapról hónapra gyűjti össze a céljaihoz a szükséges összeget, legyen az egy nyaralás, vagy egy új telefon, laptop vagy autó.

Viszont én magam is tudom, hogy így behatároltan a dolgok időnként talán lélekölők tudnak lenni. Hogy van egy hónapban X összeg vásárlásra, amibe beletartozik minden élelmiszer, ebéd rendelés, stb. Ha pedig az ember attól függetlenül, hogy az ebéd megvolt, még délután enne egy jó hamburgert, csak úgy, akkor egy idő után (több, mint másfél éve figyelek oda a pénzügyeimre így), szinte már rossz érzés fogja el, hogy "feleslegesen" kiadja egy jobb hamburger árát, amikor nem feltétlenül kellene.

Na és ez hiba!

Bármennyire is fontos a megtervezett hónap a kiadásokkal, nem szabad saját magunk börtönőrének lenni! Ha éppen ahhoz van kedvünk akkor menjünk el egy jó helyre, és érezzük jól magunkat. Költsünk, amennyit szeretnénk és tudunk, aztán pedig könyveljük le a programban.

Nem azért kell tervezni és spórolni, hogy az így összegyűjtött forintokat a párnába dugva gyűjtögessük egy életen keresztül, hanem azért, hogy amikor úgy van, akkor megengedhessünk magunknak egy kis lazítást a nadrágszíjon, és ne fájjon emiatt a fejünk.

Ez most eléggé furcsának tűnhet, hogy tervezzünk is meg ne is... De ez például megvalósítható úgy, hogy a havi tervezésbe az ember beletesz egy "Egyéb" kategóriát, amire szintén elköltségel egy bizonyos összeget, aztán amikor úgy adódik, innen költekezik a fentiek szerint, következmények nélkül. Csak felírja, hogy " Ma: Egyéb: 2000 forint", és készen is van. Ez a tervezett tervezetlenségnek is felfogható; kell egy kis szabadság az egész rendszerbe :)

Ha viszont így csinálja az ember, akkor nem megy el a kedve a tudatosan kezelt kiadásokról, és folytatja tovább ezt a dolgot, mert folyamatosan látni fogja az értelmét és a benne rejlő lehetőségeket, segítségeket.

Ha kérdések vagy hozzáfűznivalód lenne, írj kommentben vagy emailt nekem: kapunyitasblog@gmail.com
Ha pedig tetszett a bejegyzést, ajánld ismerőseidnek egy like-kal vagy megosztással!

Szólj hozzá

tudatosság öngondoskodás pénzügyi tudatosság Koin WYZE.ME YNAB